STRADUNIA Strona Główna STRADUNIA
Nasza wieś... Wasz Świat !!!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czym dla nas jest Ojczyzna? (a zaczęło się inaczej)
Autor Wiadomość
Sluchaczka
Gość
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: Sob 25 Lis, 2006 22:42   ojczyzna

Hallo Gosciu:):)
Dziekuje za Twoja odpowiedz, pozdrawiam jak rowniez berlinioka z zapytaniem gdzie jest ta ziemia twoich ojcow. :) :) :)

Gosc
Gość
 0%
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: Sob 02 Gru, 2006 21:35   

Hi
wiesz to ciezka sprawa z ta ojcowizna. Ja sie teraz mocno zainteresowalem 2 wojna swiatowa i slaskiem glownie strony Straduni ,Brozec Mechnica. Tam mieli ludze wtedy pierunem ciezko i nasi ojcowie i dziadki tez, raz musieli mowic po polsku raz po niemiecku a dzeci dostali w pysk i beczeli zeby nic nie mowili jak byla zmiana fronu.
Moze to mial na mysli nasz Berlinolk. Z niczego cos zrobic i to za wszelka sile dalej roziwjac, budaowac.

km 
administrator

Poziom: 26
HP: 16/1637
 1%
MP: 781/781
 100%
EXP: 49/78
 62%
Wysłany: Sob 06 Sty, 2007 14:54   Re: Ojczyzna

Przeglądając tak ten temat widzę,że jest on bardzo ciekawy,a ma bardzo mało wyświetleń.Ciekawe.
Ojczyzna-słowo które każdy może rozumieć na swój sposób,inaczej.Dla jednego ojczyzna to Polska,dla drugiego śląsk,dla kolejnego Niemcy itd. itp..Myślę,że każdy ma rację.
Zakładając to forum i stronę www.stradunia.pl jednym z moich celów i marzeń było i jest przybliżyć nas wszystkich razem.Internet z jednej strony to spamy,to zło w które się wciągamy,ale z drugiej to wspaniały wynalazek dzięki któremu możemy razem tworzyć wizerunek Straduni.
Wizerunek naszej ojczyzny.

Na koniec chciałbym przedstawić Wam tekst pewnej piosenki:

Kiedy smutno Ci, a po szybach dzwoni deszcz
Gdy po Twoich policzkach słone łzy, często płyną.
Choć próbujesz nie możesz zrozumieć, dlaczego tak jest,
Pomyśl o przyjacielu, choć z daleka a sercu Twym jest.

Przyjazń wielka łączy nas
Przyjazń skruszy twardy głaz
Przyjazń złączy zwaśniony ród
Przyjazń może sprawić cud

Gdy w potrzebie jest, to dla niego skruszysz mur
By po gruzach w cierpieniach, ręką swą dotknąć nieba
To nie ważne, że wiele odległych dzieli was mil
Bo przyjaźni od serca, jej nie można przewinąć jak film.

cdn...

berliniok
medal za tyle postów!

Poziom: 13
HP: 0/370
 0%
MP: 176/176
 100%
EXP: 11/30
 36%
Wysłany: Sob 06 Sty, 2007 16:10   

Dobrze zes obudzil ten temat Miczus.

Bo jest ciekawy, a jeszcze nie dokonczony.
Tez teraz troche poczytalem, i trzeba sie smiac jak niktorzy slowo
Ojczyzna kojarzom z pieniedzmi, sluzbom zdrowia itd.
Nie wiem czy u nich juz SERCE zamarzlo albo nie wiom co piszom.

Achimth
medal za tyle postów!

Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 21/39
 53%
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007 21:30   

´Hi
to bardzo ciezki temat. Wedlug mnie to miejsce gdzie spedzilismy swoje zdecinstwo , mlodzeczy czas. Wspominamy to wspaniale z lekim zalem ze to juz minelo. Oczywiscie inni maja tez czesciowo ratcje, pieniadze , wolnosc slowa, religi albo tylko kazdy chce dobrze i wygodnie zyc i tam jest jego ojczyzna. A wogole jest to takie wazne w dzisiejszych czasach,
mamy wspolna Europe.

jupp
weteran forum

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 18/20
 90%
Wysłany: Wto 15 Sty, 2008 10:53   "ojczyzna"

ja naleze do tej juz troche starszych i jestem ok. 40 lat poza stradunia i wiecie moja ojczyzna jest tam gdzie mam dostemp do pracy, szkoly, lekarza i policji bez lapowkowej. Zapytajcie tych starych wiernych platnikow podatkow ktorzy wiernie sli na wojny ojczyzniane tam stracili nogi zdrowie a po wjnie ich ojczyzna zapomniala i musieli isc zebrac zeby przezyc tak jak dzisiaj mlodzi wykrztalceni ludzie musza jezdzic za granice prosic o trzeciorzedna prace bo ci miejscowi politycy sprzedawaja jeden wasz zaklad pracy tzn. miejsca pracy za drugim i wam mowia o milosci ojczyzny? ludzie odrobina zdrowego ale uczciwego egoizmu jeszcze nikomu nie zaszkodzila bo zyje sie podobno raz . Taki lokalny patryjotyzm to chetnie stac do lesianiokow albo do straduni czy tez kibicowac za stradunia bardzo chetnie bo za darmo nie ma nic niestety.

Włodek Lubański
medal za tyle postów!

Poziom: 21
HP: 0/996
 0%
MP: 475/475
 100%
EXP: 30/56
 53%
Wysłany: Wto 15 Sty, 2008 16:20   

Ostatnie trzy posty,wyrażają trzy różne myśli o Ojczyżnie...
Jednak tylko ten trzeci(Berliniok) mówi jak myśli,(po mickiewiczowsku):
"Stradunio,Ojczyzno moja"...

grigor
medal za tyle postów!

0%
 100%
EXP: 17/35
 48%
Wysłany: Wto 15 Sty, 2008 18:41   

Dla mnie to miejsce za którym się tak zwyczajnie tęskni i do którego chce się wracać, choć może nie zawsze jest tam "najwygodniej" i najlepiej.

Włodek Lubański
medal za tyle postów!

Poziom: 21
HP: 0/996
 0%
MP: 475/475
 100%
EXP: 30/56
 53%
Wysłany: Wto 15 Sty, 2008 21:49   

W "NTO" zamieszczono niedawno LIST MIESI¡CA,a napisała go pani Marta Wojteczko (31 lat)z Opola.
Oto jego pełna treść:
Po dwóch latach spędzonych w Anglii zdecydowałam się powrócić do kraju.Nie tylko na święta,na domowe smakołyki. Wróciłam na zawsze!
Ktoś puka się znacząco w czoło? Rozumiem go! Tu nie mam perspektyw,a tam bym je miała. Tu będę sterczeć w pośredniaku,tam pracodawca na mnie czekał(Polacy mają tam naprawdę dobrą renomę). Tam godna zapłata w funtach. Tu - jeśli już- to kilkaset polskich złotych.
Więc po co ja to zrobiłam?
Zrobiłam to wbrew opowieściom,że młodzież nie chce cierpieć biedy w Ojczyżnie.a woli uczciwie dorobić się na Zachodzie. To nie kwestia mojej przekory: ja naprawdę wole cierpieć biedę,niż cierpieć z tęsknoty - za przyjaciółmi,rodziną,polską atmosferą w pubie i zapachem polskiej jajecznicyw kuchni. Satysfakcja z pracy i zapłaty za tę pracę jest ważna,ale jednak po dwóch latach zrozumiałam,że nie zapuszczę w Anglii korzeni. W Polsce zostawiłam przyjaciół,bardzo bliskich. To był błąd zapewne nie wszystkich teraz odzyskam. Ale mam nadzieję znależć nowych,a na wyspach to było nie do pomyślenia - nawet z Polakami rozmawia się tam inaczej niż z tymi samymi ludżmi w Ojczyżnie.
Jeśli teraz gdzieś wyjadę z Opola,to nie za granicę.W końcu Wrocław jest blisko...

Achimth
medal za tyle postów!

Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 21/39
 53%
Wysłany: Sro 16 Sty, 2008 07:32   

czesciowo zgadzam sie z tym listem Pani Marti Wojteczko, ale wyjezdzajac za granice musisz 80% "TEGO SWOJEGO JA " zostawic na miejscu .Czego ona napewno nie zrobila. Czlowiek musi sie dostosowac do otoczenia , nie tylko jezyk ale i obyczyje , duzo duzo jeszcze innych rzeczy , jesli tego nie jest ta osoba w satanie zrobic , to niestety nigdy nie bedzie w zyciu szczesliwa w innym kraju. Oczywiscie pienadze itd.... sa wazne , ale te rzeczy nie daja szczescia tylko uspakaja, ulatwiaja zycie. Tak jak Jupp napisal taki patryjotizm ma sie za Stradunia, ale i tam sie bardzo duzo rzeczy zmienilo. Ja osobiscie czuje sie w Straduni wspaniale ,ale moja rodzina jest niestety poza Stradunia. Co przyszlosc przyniescie nikt nie wie na szczescie

jupp
weteran forum

Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 18/20
 90%
Wysłany: Czw 28 Mar, 2019 10:09   

"Ojczyzna"
Tak, co nasi OJCOWIE nam w spadku pozostawili.
To oni wybudowali Szkole,Kosciol,PGR,dwa mlyny uregolowali Odre,wszystkie fabryki nosily nazwy ich wlascicieli, nikt z nich nie byl ani Powstancem albo tez kims ze Wschodu.
To oni zasluzyli sie na szaconek. Oni Wybudowali SLONSK. A wy czcicie ulice Powstancom slonskim czy tez Sienkiewiczowi. Czy oni cos zrobili dla Straduni?? czy dla Slonska??? Wstyd hanba!! Mozecie sobie w lustrze do oczu popatrzec? Myslalem ze ten nowy mlyn tez nazwiecie imieniem "Boleslawa Bieruta" albo "Korfantego". Sto lat temu wyasfaltowali droge do Zdzieszowic , mostu nie zdazyli zbudowac ,dzisiaj jeszcze przejezdzacie promem przez Odre "pozdrowienia z Afryki" .Polska jest najwiekszym biorca Unijnych dotacji "EURO" tak, ale za te EUROs kupuja Amerykanskie samoloty czy tez uzbrojenie Armmi.Jak mozna taka dzialanosc respektowac? Tak to sa ci patryjoci kiedys cimno- czerwoni a teraz wlaza Amerykanom do zadku. Tych kilku wiecznie wczorajszych , wyslijcie do Rzeszowskiego albo na Suwalki tam jest co do roboty tam moga ich patyjotyzm praktycznie udowodnic. Otwarto wam granice na zachod, wstep do Europy a wy z waszym "Nacionalizmem" ? moze troche samokrytyki i popatrzec jak to inni robia.
Taka wasza dzialanosc mnie boli, i bardzo bardzo duzo innych tez.

Odpowiedz do tematu