STRADUNIA Strona Główna STRADUNIA
Nasza wieś... Wasz Świat !!!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wiatraki?!!!
Autor Wiadomość
piotrek
medal za tyle postów!

Poziom: 17
HP: 0/630
 0%
MP: 301/301
 100%
EXP: 5/41
 12%
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 08:56   wiatraki?!!!

Ostatnio zrobiło sie bardzo głośno z powodu "wiatraków", walczanie ostro protestują. Ciekaw jestem jak sobie z tym poradzi gmina Walce. Niechciałbym być teraz na miejscu wójta, z jednej strony go rozumię, chciał sprowadzić nowych inwestorów do gminy, ale walczanów też rozumię. Osobiście nie chciałbym żeby pod domem wiał mi wiatrak o wysokości 100m. A jak słyszę że wiatrak może stać już od 500m !!! od zabudowań i mówi to prezes spółki Clean Energy, to ja się pytam dlaczego na zachodzie standartem jest 7000m? Chyba w Polsce to nie obowiązuje. No i jeszcze jedna sprawa, chyba najważniejsza i trudna do przejścia, a mianowicie "kasa" za kupno lub dzierżawę ziemi na której mają stanąć wiatraki. Zawsze znajdzie się ktoś poszkodowany kogo przypadkiem ominie budowa na jego polu i zapewne będzie robił dużo hałasu i to jest zrozumiałe, no i tacy którym się uda no i ci zapewne będą siedzieć cicho. Więc moim zdaniem wiatraki powinny być stawiane na dużych areałach, na polach o powierzchni 100, 200, 300 hektarów, wtedy na pewno nie było by problemu. Ciekaw jestem co inni myślą na ten temat?

Włodek Lubański
medal za tyle postów!

Poziom: 21
HP: 0/996
 0%
MP: 475/475
 100%
EXP: 30/56
 53%
Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008 21:05   

Nie ma chętnych do dyskusji o wiatrakach,a należałoby się wypowiedzieć,bo to przecież to nasza gmina,a razem trzeba się starać o jak najlepsze rozstrzygnięcia dla przyszłości naszego regionu.
Po przeczytaniu wypowiedzi na forum www.nto.pl/forum OPOLSZCZYZNA,rozjaśniło mi się nieco, czytając "za i przeciw" w aktualnym temacie o farmach wiatrowych.
Dochodzę do wniosku na przykład,że władze gminy nie postarały się za wiele,aby o słuszności swego wyboru,przekonać mieszkańców całej gminy.
Żadnych badań, potwierdzonych wiarygodnymi orzeczeniami autorytetów z badanych dziedzin. Szkodzi,czy nie szkodzi ludziom,jego otoczeniu?
Przyniesie korzyści,a może dopiero zobaczymy czy przyniesie?A może poszło zgodnie z opowiedzeniem:"Kto nie ryzykuje,ten się nie dowie".
Burza w mediach spowodowała,że w ogóle dowiedzieliśmy się o problemach.
A może teraz rozpoczną się w każdej wiosce gminy, prelekcje o wiatrakach.Może zanim coś gdzieś stanie, przedstawi się swoim wyborcom jasności,które należałoby wiedzieć. I to nieco szerzej,niż dotychczas.
Na razie pewne jest,że na przykład "dobre wiatry" na terenie naszej gminy gdzie stosowano pomiary,to był po prostu blef...Zresztą sprawdż te wiatry na mapach wietrzności Polski(strona 7 tego forum :"Mieszkańcy opolskich wsi nie chcą wiatraków").

grigor
medal za tyle postów!

Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 17/35
 48%
Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008 19:08   

O wiatrakach kiedyś już trochę słyszałem i ich wpływie na otoczenie. Nie wiem jak to ma wyglądać w Walcach, więc niczego nie krytykuję, ale mam taki mały wycinek na tan temat:
Fakt, że ten sposób pozyskiwania energii uznawany jest za ‾ekologiczny i tym samym akceptowany społecznie, jest niemal pewne, że większość inwestycji ‾wiatrakowych tam właśnie powstanie. Co to oznacza dla ich mieszkańców? istotnie zmieni się Krajobraz, bowiem Wiatrak jest dominantem w krajobrazie budowle osiągają Wysokość nawet do 150 metrów, a większość farm wiatrowych składa się przynajmniej z kilku do kilkudziesięciu obiektów, jednocześnie przy braku kompleksowej polityki przestrzennej gmin, województw i kraju, fermy takie mogą powstawać obok siebie; fermy wiatrowe nie są lekarstwem na Bezrobocie - wielkie fermy obsługuje Jeden Człowiek (niekoniecznie mieszkający przy nich); przy elektrowniach wiatrowych Ptaki giną, nie lęgną się, przenoszą się z żerowisk (jest bardzo prawdopodobne, że nasze bociany, którymi tak się szczycimy staną się rzadkością), zmieniają trasy migracji; musimy też wiedzieć, że Elektrownie wiatrowe to Hałas (dopiero 500 m od wiatraka ilość decybeli jest zgodna z dopuszczalną normą 40.) i efekt tzw. światłocienia (migające pomiędzy obracającymi się śmigłami słońce) spowodowany przez obracające się turbiny - Czynniki negatywnie wpływające na psychikę człowieka (znane z literatury są doniesienia o zwiększonej liczbie chorych na depresje w miejscowościach położonych w pobliżu ferm) Większość negatywnych czynników można wyeliminować, a przynajmniej zminimalizować, aby jednak tak się stało przed decyzją dotyczącą lokalizacji fermy, należy wykonać kompleksową analizę regionu ze względu na uwarunkowania: prawne przyrodnicze krajobrazowe geologiczne archeologiczne ekonomiczne społeczne lub sporządzić Plan zagospodarowania przestrzennego przynajmniej dla obszaru gminy. Wyodrębnią nam się wówczas tereny, na których w miarę bezkolizyjnie można realizować inwestycje. Plusem wiatraków jest ich krótka żywotność technologiczna (ok.20 lat), dzięki temu istnieje możliwość pozbycia się farmy z naszej okolicy, oczywiście jeżeli Monitoring (powinien być obowiązkowy) prowadzony w trakcie jej użytkowania potwierdzi, iż wpływa ona niekorzystnie na Zdrowie mieszkańców i przyrodę regionu (ten Przywilej musimy zapisać sobie sami w planach zagospodarowania przestrzennego). Nie musimy się spieszyć, na razie zapotrzebowanie naszego kraju na energię nie przekracza możliwości i choć oczywistym jest, że warto propagować rozwój energetyki ze źródeł odnawialnych, to należy to czynić naprawdę rozsądnie.

Reina
nasz stały użytkownik

Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: Wto 27 Maj, 2008 10:06   

I co beda Wiatraki staly w Gimnie? Wie ktos juz cos wiecej na ten temat?
Czytalem wasze wypowiedzi czesciowo zgadzam sie z waszymi wypowiedziami, ale sa dobze opisane przepisy ktore musza podkreslam musza byc zachowane przy budowie takiego Wiatraka. My musimy sobie tez zastanowic skad bieze sie prad. Wiem , z wtyczki , tak powia dzeci , ale rzeczywistosc wyglada innaczej czy elektownie na wegiel czy atowowe sa wielkiem niebezpieczenstwem dla srodowiska i ludzi. Popatczmy na Zdzieszowice i zastanuwmy sie ,co lepsze ? Ten dym czy Wiatrak?Jestem tego zdania ze wszystkie Elektrownie to tykajace bomby . Wiatraki, Kolektory Sloneczne idt. moze to te nowe mozliwosci do zdobycia Energi bez dodatkowego zamieszania sie czlowieka w nature i zatruwania. Pomyslmy innaczej przed xxx latami nie mielismy oczyszczali sciekow teraz mamy i jestesmy dumni, kiedys szlo to wszysko do rzeki Straduni. Bylo to ok.?

Odpowiedz do tematu