Zagraniczna Liga Typerów |
Autor |
Wiadomość |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
Wiek: 44 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 565 Skąd: Düsseldorf
Poziom: 21
|
Wysłany: Sro 14 Lis, 2007 20:08 Zagraniczna Liga Typerów
|
|
|
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zaczynamy zabawę w typowanie wybranych spotkań z 4 zagranicznych lig: Bundesliga, Primera Division, Premier League, Serie A. Z każdej ligi typujemy mecze z udziałem drużyny zajmującej 5 i 10 miejsce w tabeli (numerek obok drużyny będzie oznaczał aktualne miejsce zajmowane w tabeli)
Punktacja
3pkt za trafiony wynik , 1pkt za trafiony typ
W pierwszej kolejności o zwycięstwie decydują:
- punkty
- przy równej ilości punktów ilość prawidłowo wytypowanych wyników
- jeżeli dalej będzie po równo to punkty za mecze z udziałem drużyn z 5 miejsca tabeli.
Ponieważ mecze odbywają się w różne dni i o różnych godzinach ustalamy, że typować można do godziny rozpoczęcia najwcześniejszego meczu spośród naszego zestawienia.
Nagradzanie uczestników naszej zabawy mogłoby (zgodnie z pomysłem Pana Lubańskiego) wyglądać następująco. Po podliczeniu wyników każdej kolejki, Mistrz Kolejki (lub Mistrzowie!!!) wpłaca do naszej „wirtualnej kasy” 5,- PLN. Uzbierane pieniądze przeznaczymy na koniec rozgrywek na nagrody za zajęcie 1,2 i 3 miejsca. O nagrodach zadecydujemy oczywiście na koniec naszej zabawy uzależniając to od uzbieranej kwoty.
Życzę więc "trafnych" typów i zapraszam do zabawy! |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
|
Wysłany: Sro 14 Lis, 2007 20:11
|
|
|
Kolejka 24 i 25 listopad 2007
Bundesliga
1. Bayer Leverkusen (5) – MSV Duisburg (17)
2. Eintracht Frankfurt (10) – VfB Stuttgart (9)
Primera Division
3. CA Osasuna (15)- Espanyol Barcelona (5)
4. FC Sevilla (10) – RCD Mallorca (9)
Premier League
5. Newcastle United (11) – FC Liverpool (5)
6. West Ham United (10) - Tottenham Hotspur (14)
Serie A
7. Udinese Calcio (5) - AC Siena (16)
8. SSC Napoli (9) - Catania Calcio (10)
W tym wypadku najwcześniej rozpoczyna się spotkanie Newcastle - Liverpool tak więc typujemy najpóźniej do 13.45 w sobotę 24.11.07. |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 12:52
|
|
|
No i mamy pierwszy historyczny zestaw par na forum lokalnym,lig zagranicznych.W pierwszej chwili to może grożnie wyglądać,ale to przecież przerabialiśmy w czasie Mundialu 2006.Na pocieszenie dodam,że kiedyś graliśmy w kilku kolegów,zakłady na ligę angielską(w czasie przerw w rozgrywkach tej ligi,były zakłady na Puchar Intertoto,albo niemiecka i włoska).Wtedy przerabialiśmy gazety,zestawienia z Totalizatora,obserwowaliśmy na bieżąco rozgrywki...Dwa bite lata, płacilismy za zakłady pieniądze i wysyłaliśmy kupony,które zapełnialiśmy po dyskusjach w czwartkowe wieczory.Były 12-tki(na 13 par w zestawie Toto) wtedy kiedy nie było niespodzianek i trafnych było tysiące,więc i wygrane żadne...Jak mówię,w czterech "ekspertów" bawiliśmy się,ale efekty były raczej mizerne.Nawiązuję do tego,że nie ma co się bać,że to ligi których nie znamy,bo i tak "wiedza" tu nie pomoże,ale szczęście i tzw."wyczucie" to cała sztuka.Przecież kl.B znaliśmy,a niespodzianki wciąż nas zaskakiwały.Zresztą, ligi zagraniczne na bieżąco zamieszczają gazety nie tylko sportowe.Teraz będziemy tam baczniej zaglądać w poniedziałki.Może tylko mała uwaga do "szefa",aby przy każdej drużynie umieścić cyferkę,które miejce zajmuje drużyna aktualnie.To na razie tyle.Wkrótce podam pierwsze typy. |
|
|
|
 |
piotrek
medal za tyle postów!

Poziom: 17
|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 16:31
|
|
|
Bayer Leverkusen - MSV Duisburg 2-1
Eintracht Frankfurt - VFB Stuttgart 1-3
CA Osasuna - Espanyol Barcelona 2-0
FC Sevilla - RCD Mallorca 3-1
Newcastle United - FC Liverpool 1-3
West Ham United - Tottenham Hotspur 1-1
Udinese Calcio - AC Siena 3-0
SSC Napoli - Catania Calcio 2-1
Odnośnie par polecałbym także zwrócić uwagę na ciekawsze mecze czyli derby jak np. Real Madryt - FC Barcelona |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 16:51
|
|
|
piotrek napisał/a: | Odnośnie par polecałbym także zwrócić uwagę na ciekawsze mecze czyli derby jak np. Real Madryt - FC Barcelona |
Jeżeli mogą być odchylenia od wstępnie ustalonej zasady, czyli 5 i 10 drużyna, mogę czasami wstawiać ciekawsze mecze jak np. wyżej wspomniane derby. Nie widzę przeszkód! |
|
|
|
 |
piotrek
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 17:38
|
|
|
No i taka moja osobista prośba czyli Bayern. W Bundeslidze każda drużyna która gra z Bayernem traktuje to spotkanie jako mecz sezonu, można by było wybrać parę ciekawszych spotkań z ich udziałem. Wiem że ten klub nie jest zbyt "lubiany" w tych okolicach ale mecze z ich udziałem wywołują mnóstwo emocji. I o to chodzi! |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2007 18:22
|
|
|
piotrek napisał/a: | No i taka moja osobista prośba czyli Bayern.....Wiem że ten klub nie jest zbyt "lubiany" w tych okolicach |
Piotrek! Będzie i Bayern, nie ma sprawy!
A skoro już poruszyłeś temat Bayernu pozwolę sobie na mały komentarz:) Mnie się wydaje, że Bayern w tych okolicach jest bardziej lubiany niż w samych Niemczech! W Niemczech oprócz mieszkańców Bawarii chyba mało kto ich lubi a to z kilku powodów. Jednym z nich jest chyba najbardziej nielubiana postać niemieckiej piłki nożnej, menadżer Bayernu Uli Hoeneß, któremu wydaje się, że jest pępkiem świata. Wczoraj na konferencji prasowej dał kolejny przykład swojej niewyparzonej gęby, arogancji i nieskończenie wielkiej głupoty. Proponuję Ci zobaczyć ten filmik: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Nie wiem jak stoisz z Niemieckim, jakby co to przy następnym spotkaniu przetłumaczę Ci ten "monolog". A mnie osobiście najbardziej wnerwia robienie "żałoby bawarskiej" w momencie gdy Bayern przegrywa mecz... W ostatnich tygodniach w Bundeslidze dwa razu z rzędu remisowali 0-0, potem przegrali ze Stuttgartem 3-1, czego następstwem są nieskończone dyskusje bo nagle "gwiazdy" przegrały. I moim zdaniem właśnie dlatego nie są lubiani ponieważ brakuje im skromności. I chyba nie dziwi fakt, że są często nazywani FC Barbie... I jeszcze kilka słów o Oliverze Khanie: gdyby jego umiejętności bramkarskie szły w parze z inteligencją byłby naprawdę niezłym gościem. Niestety, te dwie rzeczy są u niego tak od siebie odległe, że można patrzeć jak łapie ale wywiadów przez niego udzielanych słuchać się nie da. Spokojnie może podać rękę Hoeneßowi.... Ale ponieważ Kahn ma bardzo duże zasługi dla niemieckiej piłki trzeba na niego przymknąć oko: |
|
|
|
 |
piotrek
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Pią 16 Lis, 2007 09:30
|
|
|
Każdy ma jakieś wady i zalety. Powiem tak gdyby nie Hoenes prawdopodobnie nie byłoby w Monachium takiego stadionu i takiej drużyny, której zazdrości im każdy klub w Niemczech. W Bayernie zawsze grali piłkarze "kontrowersyjni", m.in. Basler, Effenberg czy wspomniany Kahn. I zawsze byli oni jednymi z lepszych na swojej pozycji w danym czasie. I jeszcze jedno mnie dziwi a mianowicie to że prawie każdy lepszy piłkarz jest od razu ściągany do Monachium. Nie wiem czy chodzi tu tylko o kasę którą Bayern im proponuje czy o to, że będą grać w najlepszym klubie w Niemczech ale chyba bardziej chodzi im o to drugie. |
|
|
|
 |
grigor
medal za tyle postów!

Poziom: 15
|
Wysłany: Sob 17 Lis, 2007 15:57
|
|
|
Bundesliga
1. Bayer Leverkusen (5) – MSV Duisburg (17) 3:1
2. Eintracht Frankfurt (10) – VfB Stuttgart (9) 1:2
Primera Division
3. CA Osasuna (15)- Espanyol Barcelona (5) 0:1
4. FC Sevilla (10) – RCD Mallorca (9) 2:0
Premier League
5. Newcastle United (11) – FC Liverpool (5) 1:2
6. West Ham United (10) - Tottenham Hotspur (14) 2:0
Serie A
7. Udinese Calcio (5) - AC Siena (16) 3:1
8. SSC Napoli (9) - Catania Calcio (10) 1:0 |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
|
Wysłany: Sro 21 Lis, 2007 10:59
|
|
|
Bundesliga
1. Bayer Leverkusen (5) – MSV Duisburg (17) 2-0
2. Eintracht Frankfurt (10) – VfB Stuttgart (9) 1-1
Primera Division
3. CA Osasuna (15)- Espanyol Barcelona (5) 1-1
4. FC Sevilla (10) – RCD Mallorca (9) 2-1
Premier League
5. Newcastle United (11) – FC Liverpool (5) 0-2
6. West Ham United (10) - Tottenham Hotspur (14) 2-2
Serie A
7. Udinese Calcio (5) - AC Siena (16) 1-0
8. SSC Napoli (9) - Catania Calcio (10) 1-1 |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 08:33
|
|
|
Czas podać typy na ligi których teraz będziemy się pasjonować.
Szkoda,że "zapomnieliśmy" o meczach EURO 2008,a były tam sensacje,choćby przegrana Anglii na Wembley,czy wcześniej porażka Rosji w Izraelu.Na przyszłość musimy nad takimi wydarzeniami czuwać.Nawet w naszej lidze obecnej,bo jednak po czasie wydaje mi się,że większości (jeśli taka będzie)pasowałyby mecze te głośniejsze,atrakcyjniejsze,nawet z pominięciem tych "moich sugestii",że schematy(5-te i 10-te) mają być zachowane.Może doczekamy się dalszych głosów,a c.a.m.p.i.n.o. będzie rozstrzygał co i jak zrobić.
A teraz typy na 24/25.11.2007r.
1.Bayer Leverkusen-MSV Duisburg 2-1
2.Eintracht Frankfurt-VfB Stuttgart 2-1
3.Osasuna -Espanyol Barcelona1-3
4.Sevilla - Mallorca 4-2
5.Newcastle-Liverpool 1-1
6.West Ham -Tottenham 2-1
7.Udinese -AC Siena 3-0
8.SC Napoli -Catania 1-0 |
|
|
|
 |
grigor
medal za tyle postów!

Poziom: 15
|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 17:46
|
|
|
Możemy zrobić też tak np. że mistrz danej kolejki bedzie miał prawo dodać dwa mecze jakie chce oprócz tych ustalonych schematem |
|
|
|
 |
C.A.M.P.I.N.O
medal za tyle postów!
|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 20:28
|
|
|
Wszystkie propozycje zanotowałem, w poniedziałek zaproponuję następne pary, mam nadzieję, że będziecie zadowoleni:) Spróbuję uatrakcyjnić zestawienia i faktycznie nie musimy się trzymać schematu 5 i 10. A tak na marginesie, na razie jest nas czterech typujących, liczę po cichu jeszcze na Administratora...:) |
|
|
|
 |
km
administrator
Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2005 Posty: 888 Skąd: Stradunia
Poziom: 26
|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 21:58
|
|