|
STRADUNIA
Nasza wieś... Wasz Świat !!!
|
Okiem kibica |
Autor |
Wiadomość |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

Poziom: 21
|
Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 21:40 Okiem kibica
|
|
|
OKIEM KIBICA
Właśnie skończyli grać w kl.B.LZS Stradunia im bliżej końca rozgrywek rundy jesiennej,to grała lepiej.Cieszyło to kibiców naszej wioski,że potrafili dobrze grać z drużynami z góry tabeli.Po serii porażek w środku sezonu(przeważnie wyraźnie przegranych),nadszedł czas na dobre mecze.Mecz z Otmętem należał także do tych lepszych,choć akurat wtedy,wszystko było pechowe...Faul bramkarza na naszym Marku,który musiał opuścic boisko.Potem ten fatalny karny.Mało,że niewykorzystany,to jeszcze kolejny mocny punkt drużyny opuszcza boisko z kontuzją! Ale heroiczna walka osłabionej drużyny trwała do końca meczu! Choć przegrali, byli podziwiani!
Dobrze,że potem był tydzień przerwy w rozgrywkach.Kontuzjowani zawodnicy(Marek Arnt i Peszka),wrócili szczęśliwie do zdrowia.Ich powrót sprawił,że dobra gra drużyny została kontynuowana.
W Dobrej wygrała LZS Stradunia 7-1!!! Jakże to było wtedy potrzebne!
A wyzdrowieni zawodnicy w głównych rolach.Także nowym i dużym wzmocnieniem okazał się "podpadnięty" rok temu Rafał.Nie było go w grze,a jakby gdzieś trenował.Wniósł wiele dobrego do drużyny!
No,ale to co pokazali nasi chłopaki w niedzielę 15 listopada,przeszło najśmielsze oczekiwania.Chociaż nadzieje takie były,po wcześniejszych wyżej wspomnianych wynikach.
LZS Stradunia-LZS Rozkochów 2-1.ZWYCIÊSTWO! Teraz można gdybać,że mogło być lepiej.Ale,co tam lepiej.Było świetnie! A czego w tym meczu nie było?...
Były 3 bramki,były 2 karne,były 2 poprzeczki,był słupek,były żółte kartki,a także "czerwona".Były symulowania w polu karnym.
Była piękna gra,dużo podań i składnych akcji naszej drużyny.Goście pokazali się jako drużyna,gdzie gra faul to u nich normalka! Nieładnie!!!
Co jeszcze było w tym meczu? Pamiętacie ten strzał z 50-60m,wprost po wykopie Sylwka Skiby? Ledwo zdążył dobiec i wprost wybić z okienka!!!
Gdyby padł ten gol,mogło się u nas cos załamać.Dobrze,że go mamy!
Właśnie i on swoją postawą ucieszył Stradunię w tym roku.I dobrze broni,przewiduje,a także nie sprawia kłopotów dyscyplinarnych,o które wielu sie obawiało...
Obrona,kierowana przez Andrzeja Torkę,spisała się bez zarzutu.W pomocy rutyniarz Szewczyk, zagrał jak za dawnych dobrych lat.Kierownikiem ataku,jest nadal Marek,który jest postrachem bramkarzy.Wspomnieć trzeba też super drybling Kamila Koleczki i wrzutkę za plecy bramkarza do Marka.No i jeszcze mózg tej drużyny - "Peszka" - zmysł piłkarski ciagle w nim siedzi...
Mamy wielu młodych chłopaków,którzy Stradunie mają w sercu...Niektórzy wrócili całkiem niedawno do swoich,niektórzy się objawili(nie grali i nagle są) i rokują nadzieje na fajną przyszłość...
Może ta strona "Okiem kibica",ożywi nieco nasze forum.Nie tylko o Straduni,ale i piłce krajowej,np."Smuda czyni cuda?".Albo nawet także o zagranicznych ligach,o piłkarzach światowych...
ZAPRASZAM KIBICÓW DO DZIELENIA SIÊ WRAŻENIAMI O FUTBOLU.
Od klasy B,do najwyższych "półek". |
_________________ "Możemy być tylko tym, kim jesteśmy, nikim więcej i nikim mniej."
T. Goodkind |
|
|
|
 |
Achimth
medal za tyle postów!
Poziom: 16
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2009 13:55
|
|
|
O meczach Seniorow mozna duzo sie dowiedzec , z wspanialch relacji meczow „Campino“ jak i rowniez innych komenatarzy. Sa poprostu dobre. Druzyna spisala sie na medal , grali z sercem i sprawiala im to wszystkim duza radosc, poswiecili swuj wolny czas dla siebie i kibicow.( chociaz nie zawsze) Ja zawsze mysle ze za dobra druzyna kryje sie tez dobra organizacja Klubu , kto sie tym juz kiedys zajmowal albo zajmuje to wie ile trzeba poswecic czasu , nerwow i ile krytiki trzeba wziasc na siebie ale pochwaly dostaje sie zadko. Tu nalerzy sie tez duza pochwala dla calego zarzadu klubu i wszystkim co sie angarzowli i wspomagali klub. Ta runda dla klubu byla“ tak mysle“ udana
Jak stoi sprawa z tym dodatkowym zawodnikiem „Kibic“ ? Byli staneli oni tez na wysokosci zadania? Tu sa troszke ruzne zdania, czytajac relacie meczow z innych Kulubow Stradunski Kibic nie zawsze nalezal do najlepszych, a i z wypowiedzi na Forum sa tez jakies niejasnosci miedzy Stradunskim zawodnikiem i Kibicami. Tu twierdze szkoda. Mozna sobie tylko zyczyc ze w przyszlej rundzie bedzie lepiej. Jak grali nasi Trampkarze? To jestprzyszlosc LZS i nalezy sie im szczegulna uwage poswiecic. |
|
|
|
 |
km
administrator
Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2005 Posty: 888 Skąd: Stradunia
Poziom: 26
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2009 21:40
|
|
|
Achim - dobra organizacja klubu to przede wszystkim niezastąpiony Jasiu.Siatki,wody,stroje potem jeszcze wiele innych rzeczy i przede wszystkim OPTYMIZM - to wszystko jego zasługa.
Po meczu gdy zawodnicy rzucają strojami a kibice idą do domu,Jasiu bierze się do roboty...
Nie wiem skąd bierze na to wszystko siły,ale jest po prostu w naszym LZS NAJLEPSZY.
Muszę przyznać,że w tym sezonie nie zrobiłem dla drużyny NIC.I nie chcę się przez ten post usprawiedliwiać,ale po prostu zmieniły się priorytety w moim życiu i nie mówię,że już nigdy nie zagram,ale na razie mnie do gry nie ciągnie...
Co do meczy to byłem na dwóch - z Otmętem i z Rozkochowem i oba były wspaniałymi widowiskami.Wielkie brawa w tym momencie dla wszystkich czynnych naszych piłkarzy.Nie chcę tutaj nikogo wyróżniać żeby nikogo nie urazić poza jednym wyjątkiem.Marek Arndt.Zastąpił mnie w roli kapitana i występuje w tej roli doskonale.Jest takim rozrusznikiem drużyny.
O minusach nie będę nic pisał.Forum to fajna rzecz - można się podzielić z innymi własnymi myślami i spostrzeżeniami,ale też można dostać na drugi dzień "po pysku" jak odważysz się coś negatywnego napisać.
Tak na koniec to "okiem kibica" może być bardzo ciekawym tematem,jeżeli oczywiście będziemy w nim czynnie uczestniczyć do czego wszystkich zachęcam. |
|
|
|
 |
jasiu
medal za tyle postów!
Poziom: 19
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2009 23:45
|
|
|
Nie jestem jedynym działaczem naszego klubu, trochę za dużo pochwał ze strony Miczusia. Nie będziemy sie rozliczać z tego, co kto zrobił dobrego albo w czym zawinił. Większość tematów na forum dotyczy seniorów, mniej wiadomości mamy o meczach drużyny trampkarzy, a to właśnie oni są przyszłością naszego klubu. Drużyna ta istnieje w największej mierze dzięki Jankowi, są też osoby które mu pomagają, nie jest łatwo być odpowiedzialnym za nieletnich. Na meczach trampkarzy byłem prawie nieobecny, chodziłem czasem pokibicować na nasze boisko. Ambicje w drużynie są, choć miejsce w tabeli nie jest wysokie, myślę że za rok lub dwa ta drużyna jeszcze pokaże na co ją stać.
Końcówka rundy jesiennej była "całkiem całkiem" w wykonaniu seniorów, notowania poszły w górę, zwycięstwo z Rozkochowem chyba nas wszystkich pozytywnie naładowało na rundę wiosenną. Jak będzie wyglądał skład za 4 miesięce, trudno powiedzieć, na pewno dużo sie nie zmieni, oby nie zabrakło chetnych do gry. Jak już wiele razy pisałem bez zawodników nie ma klubu. |
|
|
|
 |
Romano
medal za tyle postów!

Poziom: 13
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 09:16
|
|
|
Po sezonie.Tekst z "Piłki nożnej".
"Piotr Wojciechowski: Stówa i chęć czyli zanim krzykniesz sędzia kalosz!!!
Przed kilkoma dniami zadzwonił do redakcji Marek Łukiewski, sędzia i jednocześnie działacz Warmińsko-Mazurskiego ZPN, który poinformował nas o kolejnym naborze kandydatów na arbitrów piłkarskich.
Przy okazji dowiedziałem się, że średnia wieku zgłaszających się to 21 lat, i że chętni muszą posiadać wykształcenie średnie lub być absolwentami szkół, w których edukacja kończy się egzaminem maturalnym. Kurs to 55 godzin zajęć teoretycznych – głównie z zakresu przepisów gry oraz nauka poruszania się i ustawiania na boisku. Potem już tylko egzamin – test składający się z trzydziestu pytań oraz biegiem interwałowym. Test jak test, ale ten interwał - pomyślałem.
Na szczęście sędzia Łukiewski zapewnił mnie, że dla chcącego nic trudnego, a trening, jak wiadomo czyni mistrza. Ważne, że identyczne kursy przeprowadzane są w pozostałych piętnastu związkach regionalnych, zatem każdy młody człowiek w Polsce, jeżeli tylko zechce (i ma na zbyciu sto złotych – koszt kursu sędziowski podstawowego stopnia) może sprawdzić swoją wiedzę w zakresie znajomości przepisów i… wytrzymałości.
Dla mnie bomba, bo jest szansa, że wzrośnie nasza świadomość i niebawem na polskich stadionach mniej będzie gwizdów i krytycznych opinii kierowanych pod adresem arbitrów (np.: - Kalosz, co ty gwiżdżesz?!).
Sędzia Łukiewski szybko sprowadził mnie na ziemię, przypominając, że określenie kalosz to przeżytek, zastępowany chętnie wyrazem rozpoczynającym się na literę H, pisanym przez CH. Natomiast bardziej niepokoi Łukiewskiego fakt, że we wszystkich regionalnych komisjach obserwowany jest znaczny spadek zainteresowania kursami i jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie, za chwilę zabraknie nam na boiskach niższych lig rozjemców. Innymi słowy – nie będzie komu gwizdać, bo tych, co machali na liniach chorągiewkami, już od dawna zastąpili rodzice.
Problem staje się ogólnonarodowy i w niedalekiej przyszłości może odbić się nam czkawką, tym bardziej, że Kolegium Sędziów PZPN już teraz goni w piętkę. W trakcie zakończonej właśnie rundy jesiennej ekstraklasy mieliśmy sporo zastrzeżeń do pracy boiskowych rozjemców. Członkowie szacownego KS tłumaczyli, że tak krawiec kraje, jak mu materii staje, a wiadomo, że z woli prokuratorów w środowisku arbitrów nastąpił w ostatnich latach spory przesiew.
Dlatego wydawało się, że dobrym pomysłem będzie międzynarodowa wymiana sędziów. Czyli my im, a oni nam. Z kilku powodów wybór padł na daleką Japonię i niebawem okazało się, że Marcin Borski i Tomasz Mikulski zbierają na obczyźnie wysokie noty, podobnie jak dwaj przedstawiciele Kraju Kwitnącej Wiśni za prowadzenie spotkań w naszej ekstraklasie. Niestety, koszty utrzymania zagranicznych arbitrów okazały się dla PZPN zbyt wysokie i zaniechano dalszej współpracy.
Czas pokaże, czy oszczędzanie na arbitrach wyjdzie polskiej piłce na dobre, ale już dziś, droga czytelniczko i drogi czytelniku warto sięgnąć po przepisy gry w piłkę nożną i dowiedzieć się, na czym na przykład polega „powrotny spalony”. Gdy zgłębimy powyższą wiedzę, będziemy mieli moralne prawo (będąc na stadionie) wstać i krzyknąć z całych sił: - Sędzia kalosz! Wyrazu na literę Ch nie polecam, bo to niewychowawcze i kultury jakby mniej."
Dopisek poza artykułem: A może jednak są jeszcze gdzieś niedaleko odważni,aby być sędziami na meczach,gdzie oceniani są na bieżąco,w trakcie meczu...
To niełatwy "kawałek chleba"...To tylko pasjonaci mogą się tym zajmować. |
|
|
|
 |
Romano
medal za tyle postów!

Poziom: 13
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 09:58
|
|
|
Tekst przedrukowany ze strony LZS Racławiczki,jako ciekawostka na zimę.
Turniej 19 drużynowy(brakło tej 20-tej drużyny?).Zawsze w piątek !od 19.00-23.00!! Niesamowite!!! System 2x10 minut...
04.12. - 3 kolejka(poprzednie odbyły się pt 20.11. i pt 27.11.).
3 2009-12-04 J.B. Czaja Zawada pauza ---
3 2009-12-04 Rolnik Biedrzychowice AMT Morawiec 19:00
3 2009-12-04 Fortuna Głogówek Elektrotech Wierzch 19:25
3 2009-12-04 Walce** M&W Dzierżysławice**** 19:50
3 2009-12-04 Far-Bud Głogówek Logika Szonów ***20:15
3 2009-12-04 Candela Głogówek GTG Głogówek ***20:40
3 2009-12-04 Salve Głogówek Filplast Głogówek 21:05
3 2009-12-04 Bartoń Głogówek---TEAM Racławiczki--21:30
3 2009-12-04 Tomex Racławice Śl Met-Kol Lisięcice 21:55
3 2009-12-04 Kęs-Bet Osobłog Partyzant Kazimierz 22:20
Dobre,co?... |
|
|
|
 |
Achimth
medal za tyle postów!
Poziom: 16
|
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 10:40
|
|
|
Rzeczywiscie wspaniale . Jestem pelen podziwi dla organizatorow tych spodkan. |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 22:27
|
|
|
Który z arbitrów prowadzących spotkania krapkowickiej B-klasy (runda wiosenna i jesienna)
zasługuje na miano "Sędziego Roku 2009"?
1.Boruszek Mariusz
2.Bystrzykowski Grzegorz
3.Cisiński Ireneusz
4.Godzina Edward
5.Kroll Dagobert
6.Najwer Michał
7.Nowak Leszek
8.Nowak Wojciech
9.Przybyła Alojzy
10.Riedel Bernard
11.Szaja Marcin
12.Wacław Stefan
Jeśli ich znacie,to zagłosujcie na waszym zdaniem najlepszych.
Uważasz,że był jeden taki wskaż go.Możesz określić najlepszych trzech,a także pięciu.
Arbiter na wiejskich boiskach ma szczególnie trudne zadanie.Mało kiedy pomaga mu oddany liniowy.Słychać nieraz niecenzuralne odzywki pod ich adresem,od których uszy "puchną"...Ale to wszyscy wiedzą...
Więc kto nr 1?Nr.2? Nr.3?... |
_________________ "Możemy być tylko tym, kim jesteśmy, nikim więcej i nikim mniej."
T. Goodkind |
|
|
|
 |
MatiP
medal za tyle postów!

Wiek: 30 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Stradunia
Poziom: 12
|
Wysłany: Wto 22 Gru, 2009 15:13
|
|
|
Hmm ja nie wiem jak sie nazywa ten sędzia, który był rozjemcą meczu u nas, co z nim w ogóle dyskutowac nie można było, ale właśnie jego postawa mnie zadowoliła Był fair, dawał kartki za brzydkie słowa jak i dyskusje, i tylko jego decyzja sie liczyła.. Ten sedzia mi sie podobał, no ale nie wiem jak sie nazywa |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Wto 22 Gru, 2009 17:13
|
|
|
Właśnie! Brak nam zdjęć sędziów,to jedno.
Ale podaj o jakim meczu myślisz,to może dojdziemy do nazwiska arbitra którego masz na myśli.
W meczu Stradunia-Otmęt 2-3 oraz Stradunia-Rozkochów 2-1,sedziował p.Cisiński.
A ten sędzia z długimi włosami,nazywa się Szaja.
Ponadto można dojść do źródła,szukając informacji z meczu które były opisywane przez CAMPINO.W sprawozdaniach z meczów podany jest i sędzia.
Trzeba będzie postarać się,aby nasz Administrator zamieścił zdjęcia sędziów kl.B. Oczywiście,jesli ktoś ma takie,albo ma namiar na zdjęcia arbitrów,niechby napisał,a może sytuacja w tym temacie poprawi się?...
P.S.
Temat na głosowanie na najlepszego sędziego 2009,został "ściągnięty" ze strony LZS Steblów.Tam trwa głosowanie,choć na razie także tam słabo to sie posuwa...Oddano 9 głosów,najwięcej na razie otrzymał Szaja - 6 głosów. |
T. Goodkind |
|
|
|
 |
marco10
medal za tyle postów!
Poziom: 12
|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 11:05
|
|
|
moim zdaniem zdecydowanie najlepszym sedzia tej rundy byl p. Cisinski. wprawdzie popelnil blad dyktujac karnyna na 3-2 dla otmentu,ale patrzac na dwa mecze jakie u nas sedziowal to ogolny bilans jest dodatni.nie boi sie pokazac czerwonej kartki, ani podyktowac zutu karnego, ani tez nie pozwalana na dyskusje, dlatego tez uwazam ze jest najlepszym sedzia w tej rundzie |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 15:33
|
|
|
Jest drugi głos w dyskusji o sędziach.Mateuszowi chodziło zapewne o Cisińskiego....
Marek wybrał właśnie Cisińskiego.No i ma on 2 głosy.
Moja "5"-tka wygląda tak:
1.Szaja Marcin - w tym roku nie widziałem go na meczach w Straduni,ale widziałem go na innym meczu.Nadal b.obiektywny.Odważny,choc sprawia wrażenie baranka.Ale nie zawaha się wydać obiektywnego werdyktu,nawet choćby przeciw gospodarzom podyktować drugiego karnego.Albo pokazać krnąbrnemu graczowi "czerwoną".Rozumie także nowości,czyli korzyść poszkodowanego,w razie niepowodzenia akcji,wraca na miejsce faulu.
2.Cisiński Ireneusz.Drugi dlatego,że podyktował karnego przeciw Straduni w meczu z Otmętem.Faul był na 16,5 metrze,a zawodnik tylko czekał na dotknięcie i wkulał się "na karniaka".No,i po świetnym meczu remis to byłoby coś(!),a tymczasem podarował faworytowi wygraną.
Bo poza tym ma zalety ekstra.Spokój,wyważone reakcje i chwalony zasłużenie.Tylko ten podarunek dla "Otmętu".
3.Nowak Leszek - sędziował w Racławiczkach na wiosnę(porażka 2-3).Widać młodość,ale opanowanie i szczerość decyzji - zawsze obiektywne,nie wymuszone przez kibiców.
4.Riedel Bernard - nie widziałem go w tym roku,ale jeżeli sędziuje to mam go w pamięci jako dobrego,bystrego sędziego,który stara się nawet wytłumaczyć zawodnikowi,który jest zaskoczony jakąś decyzją(nie zamyka sie w sobie,jest otwarty).
5. Boruszek Mariusz(jeśli się nie mylę,to sędziował mecz LZS N.Dwór-LZS Stradunia 1-5).Podobał mi się swoją sportową bystrością i zdecydowaniem.Nie bał sie kibiców,którzy ciagle psioczyli:"sedzia spalony","dej karnego" i takie tam różności - jak to kibice.Jeśli sędzia posłucha takich głosów,to jest stracony.W Kornicy nie słuchał...
Zapewne są jeszcze i inni dobrzy,ale to moja "5".
DOPISUJÊ:w Racławiczkach sędziował p.Wacław Stefan,więc on 3.miejsce u mnie.
A 6.Leszek Nowak... |
T. Goodkind |
Ostatnio zmieniony przez Włodek Lubański Wto 29 Gru, 2009 09:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
piotrek
medal za tyle postów!

Poziom: 17
|
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 20:45
|
|
|
1. Cisiński Ireneusz - dla mnie bezapelacyjnie numer 1. Za opanowanie, spokój, za to że nie jest wrogo nastawiony do piłkarzy, ale potrafi wzbudzić u nich respekt do siebie i taki powinien być sędzia. Czasami zdarzają mu się "wpadki" ale nie zapominajmy że to jest B-klasa i jest on zdany tylko na siebie co jeszcze bardziej utrudnia mu zadanie.
2. Leszek Nowak - również dobry sędzia, obiektywny, sprawiedliwy.
3. Mirosław Zapotoczny - sędziował nam w tej rundzie tylko jeden mecz (w Żyrowej, bo normalnie to gwiżdże w III lidze), zawsze robi to bardzo dobrze i nie dziwię się że sędziuje tak wysoko bo jest naprawdę dobry!
4. Magdalena Radecka - wiem że nie sędziowała nam ani jednego meczu w tej rundzie, ale zapamiętałem ją z naszego festynu i musiałem ją umieścić w tym rankingu. Za co.... szczególnie za odwagę! Czytałem wypowiedź jednego piłkarza po meczu Żyrowej chyba z Otmętem i on powiedział że tak "kulturalnego" meczu jeszcze w życiu nie grał. I oby więcej takich meczy było na boiskach B-klasy.
I na koniec chciałem dodać że ja bardzo tych ludzi cenię i podziwiam że chcą być sędziami piłkarskimi, bo ja za nic w świecie nie chciałbym nim być i słuchać tylu wyzwisk, gróźb itp.. Dzięki nim możemy oglądać ciekawe widowiska i dobrze że są bo mecz bez sędziego to sami wiecie jak wygląda. Tyle. |
|
|
|
 |
piotrek
medal za tyle postów!

Poziom: 17
|
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 20:53
|
|
|
Włodek na wiosnę w Racławiczkach jak dobrze mi się wydaje sędziował Wacław Stefan no i to nie są wszyscy sędziowie co sędziowali mecze w B-klasie. W moim rankingu na miejscu 3 i 4 umieściłem sędziów co również sędziowali w tym roku w B-klasie krapkowickiej! |
|
|
|
 |
Włodek Lubański
medal za tyle postów!

|
Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 09:44
|
|
|
No,i za nami 5 kolejek kl.B.Nasza drużyna LZS Stradunia zdobyła 5 pkt.Dużo?...Mało?...
Wydaje mi sie,że w sam raz,choć w niedzielę miało być inaczej...Z Kamionkiem zwykle się wygrywało.No,ale też Kamionek to jednak inna drużyna.Zagrała mecze z liderami tabeli kl.B,no i przegrała z Żywocicami 1-2,a potem w Racławiczkach 0-10.Ten wynik "zapewniał" naszym łatwe zwycięstwo.Wcześniej jednak Kamionek wygrał z Gogolinem II 7-1...
No,ale stało się!... Wynik 2-8 jednak nie wziął się z niczego.Z pewnością chłopaki już myślą jak zagrać,aby nie powtórzyło się znowu coś podobnego.Na pewno wiedzą,że niełatwo jest zdobyć gola,że jeszcze nie raz przestrzelą nawet doskonałe okazje.Tak sie dzieje nawet na największych rangą meczach.
Ale z pewnością wiedzą też,że układanie składu zaczyna się od defensywy.Tam trzeba poświęcić nawet najlepszego snajpera.Taki zawodnik znajdzie okazję,aby pójść za akcją w nadarzającej sie sytuacji.Albo wykonać stały fragment gry(rzut wolny czy rożny).
W ostatnią niedzielę wiadomo,zabrakło Sylwka(to wielka strata).Ale dziwne dla mnie było wystawienie Marka,zamiast Rafała do bramki.Na taka pozycję jak bramkarz,trzeba być przygotowanym,a Marek raczej dawno tam nie był...Trzeba go pochwalić za I połowę,bo obronił nawet dwie stuprocentowe sytuacje!!! Jednak w II części nieco sie pogubił. Zresztą jak cała drużyna.A Kamionkowi wychodziły nieziemskie strzały!!!Gol na 1-5, w okienko prawie,potem jeszcze świetny lob(chyba na 1-7?)...
A nasi?...Nie wymienię nazwisk,ale w 46 min.strzał z 7 m,ale obok bramki.W 48 min.znowu okazja,ale piłka aż prosiła się o wepchnięcie do siatki.I jeszcze w 50 min. trzecia okazja była...Na ławce żałowaliśmy,że choćby jeden gol padł z tych okazji... A potem nastąpiła 51 minuta i ten numer 11,wyłuskuje piłkę i...1-3.Chwilę później jest po podobnej sytuacji 1-4(znowu ta "11",on zdobył 5 bramek!!!).Był jeszcze dobry moment,po golu Kamila na 2-4,ale strzał naszego napastnika tylko w poprzeczkę(kurde,co za pech!!!).
Dwa tygodnie temu ten sam Marek Huta,rozgrywał świetne piłki z Nowym Dworem.Rozdawał po skrzydłach,wrzucał na pole karne centry.Nawet sam zdobył gola! Wydaje mi sie,że więcej z niego mamy,gdy gra na pomocy i odbiera przeciwnikowi piłki,rozgrywa,wrzuca je napastnikom...
Byłoby krzywdzące,gdyby na bramkarza zwalić winę za porażkę(sromotną).To nie tak.Wiadomo,że drużyna to 11 zawodników.Niewykorzystane okazje napastników,a i zła asekuracja w obronie.Dopuszczanie do kilkudziesięciu strzałów na bramkę,spowodowało te 2-8...
Najlepiej to mamy my kibice...Ale niech zawodnicy nie maja żalu do kibiców,że psioczą.Przychodzimy was oglądać,więc czasem możemy ponarzekać.Choć w tą niedzielę,było jednak dość cicho.Czyżby kogoś brakowało na meczu?...
I jeszcze jedno.Następny meczu zapewne będzie lepszy!!!
Ostatnio na łamach forum sportowym(i nie tylko),cisza.Kibice innych drużyn pytają:"co sie stało,że prawie wcale nie pisze sie u was o sportowych wydarzeniach"...
Więc piszę co nieco.I może to zachęci innych kibiców,bo po to został utworzony kiedyś ten wątek:"Okiem kibica".
Ponadto wystartował,UWAGA: "TYPER kl.B"!...
Ale ogłoszony co dopiero tuż przed 5 kolejką,zgromadził na razie tylko 2 osoby.No,ale na początek dobre i to... |
T. Goodkind |
|
|
|
 |
|
|